Előző (10. hét) Következő (12. hét)

Embrió 

Ezen a héten az embrió gyors ütemben növekszik, az ülőmagassága 44 – 55 mm. A méhlepényben az érhálózat intenzíven fejlődése biztosítja, hogy több tápanyaghoz jusson. Arc-fejlődése során a fül helyére kerül a fej oldalán. Ha ekkor látja a babája képét, nyilván azt gondolja zseni lesz, hiszen a feje szinte a teste nagyságával megegyező méretű. Bár a nemi szervek gyorsan fejlődnek, a külső nemi szervek a fiúk és a lányok esetében nagyon hasonlók a 11 hét végén. Határozottan elkülöníteni csak a 14. héten lehetséges a nemeket egymástól.

 

Anyai szervezet

A 11- és 13. hét között lehet elvégezni a különböző szűrővizsgálatokat, melyek a fejlődési és  kromoszóma rendellenességek kiszűrésére irányulnak. Ilyen vizsgálati módszer, az első genetikai ultrahang szűrővizsgálat, a Kombinált teszt és az Integrált teszt. Kérje ki gondozó orvosa tanácsát, hogy melyik módszer válassza.
A súlygyarapodás eddig az időpontig átlagosan 1,5 kilogramm. Ha túlsúlyos vagy túl sovány a kismama, az orvos és a védőnő különböző tanácsokat ad a táplálkozással kapcsolatban, esetleg vizsgálatokat is javasolnak.
Bizonyos tápanyagok és vitaminok bevitele egyre fontosabb az anya szervezete és a fejlődő embrió számára. A bevitt fehérje, segítségével megnövekednek bizonyos anyai szövetek a terhesség alatt,
mint például a méh és a szívizom. Kalcium szükséges a csontok és a fogak épségének megőrzéséhez.
Fehérjén kívül a kalcium, a vas  és a nyomelemek elengedhetetlenek a magzat fejlődéséhez. Ezért fontos megfelelő minőségű és mennyiségű tejterméke fogyasztani. A zöldségek, hüvelyesek, vörös húsok, tojás tartalmazzák a vasat nagy arányban mely nélkülözhetetlen a terhesség alatt. A vegetáriánusoknak különös figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálkozásra!