Előző (18. hét) Következő (20. hét)

Magzat 

A bőr most már fehér, viaszos anyaggal borított melyet magzatmáznak ( vernix caseosa) nevezünk. Ez az anyag megakadályozza a finom bőr felázását, sérülését. A koraszülött babákon jelentős mennyiségben látható, az érett újszülötteken csak nyomokban lelhető fel ez a bevonat. Eddig a bőralatti zsírszövet nem volt az embrió testén, megjelenése ez idő tájt kezdődik. Ez a zsírszövet nagyon fontos a baba hőháztartásának szabályozása szempontjából a születés után, ezért az utolsó hetekre a zsírszövet  jelentősen megnövekszik.

 

Anyai szervezet

A mamáknak nagy örömet és megnyugvást okoz, amikor általában ebben az időszakban megérzik a
magzatmozgásokat. Ezek az első mozgások olyanok, mintha pillangók repkednének a gyomrában, vagy mint a korgó gyomor érzése. Később érezni lehet a határozott rúgásokat, ütéseket, és esetleg csuklást is! Minden magzat más mozgás mintákat produkál. Ha a mozgások gyakorisága, vagy intenzitása csökkent keresse fel gondozó orvosát. A várandós kismamák gyakran félnek attól, hogy a magzatmozgások fájni fognak. Természetes, hogy nem, sőt kifejezetten élvezhető jelenségek.
A szex a terhességnek minden szakaszában biztonságosnak tekinthető mindaddig, amíg a terhesség normális lefolyású. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy vágynak is a szexre a várandósok. A szexuális vágy ingadozik a terhesség különböző szakaszában attól függően, hogy a fáradtság az egyre növekvő pocak méret és a szülés miatti nyugtalanság mennyire hat a várandós kismamára. Az intimitás és a nyílt kommunikáció a párjával mindenképpen fontos!