Előző (23. hét) Következő (25. hét)

Magzat 

A magzat az  oxigént továbbra is a méhlepényen keresztül kapja.  A születés után természetesen a saját tüdeje biztosítja majd a gázcserét. A felkészülés erre a feladatra már megkezdődik ezekben a hetekben. A baba tüdeje elkezdi termelni azt a felületaktív anyagot, mely a tüdőben a léghólyagok nyitva maradását fogja eredményezni. Mivel a belső fül, amely egyensúlyozás szerve most már teljesen fejlett, a magzat képes érzékelni térbeli helyzetét amikor a magzatvízben mozog.

 

 

Anyai szervezet

Terhesgondozási vizsgálatok során most a cukorterheléses teszt elvégzése a következő lépés. Általában   24-28 terhességi hét között kerül erre sor.  A  vizsgálat a terhességi cukorbetegség szűrésére szolgál. Ez a típusú  cukorbetegség  a terhesség alatt fordul elő. Kezelés nélkül több problémát okozhat, ha a magzat nagysúlyú lesz gyakoribb a császármetszés, súlyosabb esetekben egyéb fejlődési anomáliákat,
akár a magzat életét veszélyeztető állapotot is okozhat. A szülés utáni alacsony vércukorszint is károsíthatja a babát. A vizsgálat alkalmával a vércukor értéket kétszer határozzák meg, éhgyomorra, majd 75 gr vízben feloldott szőlőcukor elfogyasztást követően két órával.
Fontos tanács:    a vizsgálat előtt három napig szénhidrát dús étkezés javasolt
                           kb. 12 órás koplalás javasolt előtte
                           éhgyomorra kell menni a vizsgálatra megjelenés
                           vizsgálat alatt (120 perc) kerülni kell a dohányzást  

Ha a vércukorszint túl magas, akkor még további vizsgálatokat végeznek.Terhességi cukorbetegség esetén  általában jól karbantartható a vércukorszint diétával, ritkább esetben van szükség  inzulin adásra a terhesség alatt.