Előző (37. hét) Következő (39. hét)

Magzat

A magzat súlya általában eléri, vagy meghaladja a 2900 grammot, az ülőmagassága 34 cm, de az örökletes tényezőktől és a táplálkozási szokásoktól függően jelentős eltérések lehetnek.  Ebben az időszakban növekedése már csökkenő ütemet mutat. A súlygyarapodás mérséklődése szinte érezhető
az előző hetekhez képest.
Mivel nyeli a magzatvizet, és szopja az ujját és a köldökzsinórt is a szájába veszi, a szopó és nyelési reflexe szépen kialakult. Az emésztőrendszerének alsó szakasza is megfelelően működik, benne ultrahanggal béltartalom ábrázolódik. E zöldes-fekete béltartalmat magzatszuroknak (meconium) nevezzük, mely megfigyelhető a baba első székletürítésekor.  A fiú gyermekek heréi már leszálltak a herezacskóba, ritkább esetben ez a folyamat késhet még pár hónapot. Születés után a gyermekorvos ellenőrzi. A kislányok  szeméremajkai most már teljesen fejlettek.


Anyai szervezet

Mivel a magzat feje nyomódik a medencebemenetre a húgyhólyag rendkívül érzékeny és gyakori vizelési inger jelentkezik. A rekeszizomra gyakorolt nyomás a baba részéről gyakran igen kellemetlen lehet az ön számára. Az anyai súlygyarapodás is stagnál már ebben az időszakban, sőt előfordulhat súlycsökkenés is. Az anyai vérkeringés minden eddiginél élénkebb, ez hőhullámok és bőrpír megjelenését eredményezheti.