Előző (38. hét) Következő (40. hét)

Magzat

A köldökzsinór  a tápanyagot és az oxigént a baba felé, az anyagcsere termékeket és a széndioxidot,
a mama irányába szállítja. Átlagosan mintegy 55 cm hosszú és 1-2 cm vastag.  Néha a köldökzsinór
a baba nyaka köré tekeredhet, esetleg csomó  is előfordulhat rajta.  Ezek  általában  nem okoznak problémát, de ritkán a császármetszést kell végezni, ha a köldökzsinór összenyomódása következtében leesik a baba szívfrekvenciája.
A magzatmáz mely eddig bevonta a baba bőrét szinte teljesen eltűnt, csakúgy mint  a lanugo.  Az anya felől a méhlepényen keresztül antitestek kerülnek a magzat szervezetébe. Ezek a szülést követően a baba immunrendszerének segítenek a fertőzések  elleni védekezésben, az első 6-12 hónapban.


Anyai szervezet

A méhében Braxton Hicks féle összehúzódások  erősödnek.  Ez az  úgynevezett "jósló fájás". Ezek az összehúzódások fájdalmasak és erősek lehetnek, mint igazi szülési fájások, de nem válnak rendszeresé és nem növekszik az intenzitásuk.
A szülési megindulásának jele a magzatburok megrepedése. Ez bármikor bekövetkezhet. Előfordulhat magzatvíz szivárgás formájában, amikor úgy érzi mintha vizeletcsepegése lenne, alsóneműjét csak meg nedvesíti, és megtörténhet magzatvíz folyás formájában amikor ruházatát eláztatja a távozó magzatvíz.  A magzatburok megrepedése, vagy rendszeres fájások esetén be kell menni a kórházba.