Előző (39. hét)

Több hetes várakozás és felkészülés után, itt baba!  A várandósok csupán 5-10%-a hozza világra gyermekét a kiírt határidőben. A terhesek a kiírt időponthoz képest két héttel előbb és később is szülhetnek, ez teljesen normális dolog.
A 40. hétre született újszülött súlya, átlagosan mintegy 3300 gr és 51 cm hosszú.
Ne számítson arra, hogy a baba rögtön úgy néz ki, mint a rózsaszín pufók kisded a festményeken.
Az újszülötteknek gyakran megnyúlik a feje és megnyomódik az arca a szülőcsatornán való áthaladás során. Testük nyomokban magzatmázas és véres, bőrük kékes-szürkés árnyalatú lehet, nem rögtön rózsaszín. Szülés után pár órával egyre szebbek lesznek!
Mivel az anyai  hormonok a baba szervezetére is hatnak, a  gyermek nemi szervek ( fiúknál herezacskó,  a lányok szeméremajkak) duzzadtak lehetnek. A  baba apró mellbimbóiból tej szivároghat. Ez teljesen normális és elmúlik néhány nap alatt.
A szülés után eltávolítják a váladékot a baba szájából és orrából, ezután felcsendül a várva várt sírás.  A baba ezután kerülhet a mama hasára. Miután a köldökzsinórban az erek pulzációja abbamaradt, elvágják a köldökzsinórt. Gyakran ezt a papa teszi meg. Egy sor vizsgálat következik. Megfigyelik a baba életjeleit és Apgar pontszámmal értékelik. Ha a szülésnél komplikáció fordult elő, vagy ha a császármetszésre volt szükség, a baba megfigyelése tovább tart. Az önálló élethez való alkalmazkodását, néhány órás inkubátorban való tartózkodással segítik elő.

 

A szülésnek három szakasza van. Az első szakaszban a  méhösszehúzódásoké a főszerep, melyek  révén elvékonyodik és megnyílik a méhnyak és méhszáj.   A második szakaszban a fájások a baba kipréselésére irányulnak az anya méhéből.  A harmadik és egyben utolsó szakaszban a fájások a méhlepény eltávozását segítik a méhből.
A baba szívhangját folyamatosan ellenőrzik a szülés fázisaiban.
Néha az anyatermészetnek  is szüksége lehet egy kis segítségre. Ha a szülés nem halad előre, vagy ha a baba vagy a mama egészsége megkívánja, az orvos műszeres burokrepesztést végezhet, illetve oxytocin hormon adásával segítheti a szülés előrehaladását. Ha a szülés során bármilyen komplikáció lép fel  császármetszést végez az orvos.
Ha a szülés spontán hüvelyi úton nem mehet végbe, melynek sok- sok különböző oka lehet, tervezett császármetszés történik. Ekkor jó előre megbeszéli a várandós anya orvosával a műtét idejét. A császármetszéssel szülő nőknek, lelkileg fel kell készülni a csalódottság érzésére mert nem tudta természetes úton világra hozni gyermekét. Ez teljesen természetes érzelmi állapot, beszéljen erről orvosával és a párjával. A kötődés anya és gyermeke között a szülés módjától független.  Lehet, hogy a szülés nem lesz feltétlenül pozitív élmény  mint ahogy elképzeli, de  gyönyörű újszülött fog érkezni  a karjaiba. A sok hónapnyi várakozás elmúlt!
 Sok boldogságot önnek és a babájának!